Talvetus

Dendropedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ulkopuut on Suomen olosuhteissa aina suojattava. Puun juuret ovat talvella ruukussa maassa kasvavaa haavoittuvampia, sillä kylmyys ei jakaudu ympäröivään maahan ja ja juuria ei ole routarajan alapuolella.[1] Puiden suojaustarve vaihtelee kevyistä peitteistä aina viileään kylmälavaan, riippuen lajin sopeutumisesta talviolosuhteisiin.

Perusratkaisut

Jotkut lajit voivat selvitä ilman toimenpiteitä, kuten mänty. Kuitenkin myös mänty hyötyy edes pienestä suojaamisesta. Kevyimmillään ruukun voi upottaa maahan ja puun oksat suojata lumen painolta ja jyrsijöiltä verkolla. Hiekka on vielä parempi, josta ruukku irtoaa keväällä helpommin ja puhtaampana. Verkon ohella esimerkiksi hallapeite toimii ja antaa lisäsuojaa mm. kevätahavalta.

kevytsuoja
Kuva: Ronja Koistinen

Perinteinen talvisuoja on hiekkapohjainen kuoppa, johon upotetut ruukut suojataan esimerkiksi laudoista tehdyllä katoksella. Kätevä ratkaisu on katteena käyttää kesällä ruukkupuiden hoitoportaana toimivaa rakennetta.

poyta_syksy_2.JPG
Kuva: Jan Tammisto

Erikoisratkaisut

Aina ulkotiloja ei ole talvetukselle käytössä, jolloin esimerkiksi lasitettu parveke käy talvetuspaikasta.

termostalvisuoja [2]

Kategorian 3 lajit vaativat viileää, mutta eivät missääntapauksessa pakkasta. Tällöin ulos voi tehdä itsesäätyvän lämmitetyn kaapin tai tilan, jossa puita säilyttää.

lämmitetty ulkokaappi [3]

Aineistot