Ruukkupuu

Dendropedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ruukkupuu vai bonsai?

Ruukkupuu on yleisnimike astiassa kasvatettavalle puulle tai puumaiselle kasville, jonka muotoilu- tai kasvatustavalla pyritään visuaalisesti miellyttävään lopputulokseen sen elinvoiman säilyttäen.

Ruukkupuiden kasvattamiseen ja etenkin muotoiluun on olemassa erilaisia tapoja, kuten kiinalainen penjing ja japanilainen bonsai. Suomalaisen harrastamisen lähtökohtana on usein bonsai, jonka mukaan puun pitäisi näyttää täysin luonnolliselta ja ruukkuunsa täydellisesti sopivalta ja siihen kasvaneelta. Bonsai -kuten eivät muutkaan tavat, anna suoria vastauksia paikallisen ilmaston haasteisiin tai paikallisten, ei-perinteisten ruukkupuu-lajien kasvattamisen yksityiskohtiin. Ruukkupuu-harrastuksen haastavuudesta johtuen, harrastaja voi päätyä hyvin dokumentoituihin ruukkupuu-työtapoihin ja -lajeihin. Tällöin paikallinen ja harrastusta uudistava ruukkupuu-kulttuuri jää syntymättä.

On hyvä tutustua ruukkupuu-harrastuksen eri muotoihin, mutta samalla ymmärtäen niiden erilaisten sääntöjen (etenkin muotoilusääntöjen, jotka eivät liity puun hyvinvointiin) olevan suuntaa antavia - ei niinkään harrastusta rajoittavia.

http://ruukkupuu.fi.

Erilaisia harrastemuotoja ovat: