Puu luonnosta

Dendropedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Hyvä tapa hankkia kasveja bonsaipuiksi on kerätä niitä luonnosta. Vuoristosta kerätylle bonsaipuulle on japanin kielessä sana: yamadori.

Luonnosta kerääminen voi olla työlästä, etenkin vähänkään isompien puiden kanssa. Kerääminen yhdessä muiden harrastajan kanssa helpottaa jo huomattavasti, kun useampi käsivarsi jaksaa kantaa puun maastosta paremmin. Samoin puun nostoon hyvin varustautumalla ja tässä esiteltävät perustekniikat tuntien puiden keruusta tulee helppoa. Soveltuvia ajankohtia keräämiseen ovat varhainen kevät ennen kasvukauden alkua sekä myöhäinen syksy kasvukauden loputtua. Paras ajankohta myös vaihtelee jonkin verran puulajista toiseen.

Hyvien bonsaiaihioiden löytäminen luonnosta on helppoa mutta erinomaisten vaikeaa. Maailmalla paras materiaali löytyy vuoristoista, joiden vaativat olosuhteet muokkaavat puita valmiiksi bonsaikaavoihin. Erinomaisen materiaalin erottaa hyvästä etenkin rungon ominaisuudet. Toisinaan lupaavakin materiaali on jätettävä keräämättä, jos sen kasvupaikka hankalasti kaivettavissa. Esimerkiksi kallioilla kasvavat mäntyjen juuret ovat liian syvällä kallion rajoissa ja tarpeeksi juuristoa ei pystytä keräämään. Puu voi myös olla niin kauniilla paikalla, että sen kerääminen tuhoaisi näkymän.

Luvat

Puiden kerääminen luonnosta on luvanvaraista toimintaa eikä kuulu jokamiehenoikeuden piiriin. Kasvien ottamiseen maastosta tarvitaan aina maanomistajan lupa.

Keruupaikan valitseminen

Hyvää materiaalia on kasvi jonka kasvua ilmasto, eläimet tai ihminen ovat rajoittaneet. Tällainen puu paksuuntuu, muttei pääse kasvamaan kohtuuttomasti pituutta.

Hyviä keräyspaikkoja ovat tienpientareiden ohella etenkin sähkölinjat, joiden alta ihminen yhä uudelleen leikkaa puun uuden kasvun pois, jottei se kasva sähkölinjoihin kiinni. Joskus tuttavien puutarhoista tai julkisista puutarhoista saa mahdollisuuden kerätä puita. Suomessa on niukasti vuoristoa, jossa ilmasto rajoittaa puiden kasvua. Korkeilta kallioilta, louhikoissa tai kallioleikkauksien päältä voi myös etsiä bonsai-aihioita.

Hiekkaharjuilla puut saattavat maanpäällisesti näyttää hyvältä, mutta hiekkamaassa puu levittää juurensa niin pitkälle, että on mahdotonta saada kunnollista juuripaakkua puuta nostettaessa. Tällaisissa paikoissa ainoa mahdollisuus on viedä kunnollista maata puun juurille ja odottaa. Harva yksilö on tosin tällaisen vaivan väärti.

Puun valitseminen

Kun potentiaalisesti hyvä keräyspaikka on löytynyt ja jonkin puun maanpäällinen osa herättää mielenkiinnon, kannattaa juuresta poistaa multaa ja katsoa, minkälainen tyvi ja pintajuuret puulla on. Tälle japanilainen termi on nebari. Se on yksi iso visuaalinen tekijä, joka saa bonsain näyttämään vanhemmalta ja isommalta puulta, mitä se oikeasti onkaan.

Puuta kerätessä tärkein asia on saada mahdollisimman hyvä juuripaakku: mahdollisimman paljon pieniä vedenottojuuria. Myös isot ja paksut juuret ovat tässä vaiheessa tarpeen, sillä niihin on varastoituneena energiaa seuraavan vuoden kasvua varten.

Mikäli puu kasvaa paikassa, jossa hyvän juuripaakun saaminen on vaikeaa, kannattaa käydä valmistelemassa puuta: Leikkaa juuria yhdeltä puolelta juurakkoa ja rajoita lehvästön kasvua. Palaa vuoden päästä takaisin ja tee sama uudelleen. Kolmantena vuonna puu on korvannut leikkaamasi juuret lähettämällä tyvestä uusia juuria ja juuripaakku on oleellisesti parantunut. Puu on mitä todennäköisimmin valmis nostoon.

Välineet

Puiden kerääminen on sitä helpompaa, mitä paremmin siihen on varustautunut. Ohessa on lista hyödyllisistä välineistä. Lista on ohjeellinen, kaikissa tapauksissa ei kaikkia välineitä tarvita.

Katkomisvälineet

 • Oksasaksia, vahvoja pitkävartisia ja pieniä.
 • Saha. Taittuva saha on hyvä pikkuhommiin, mutta totisempaan katkomiseen perinteinen saha on hyvä. Saha on tarpeen myös maan alla juuria katkottaessa. Siellä tulee sahattua kiviin, joten sahat eivät ole pitkäikäisiä. Halpa ja terävä on hyvä.
 • Puukko.

Kaivuuvälineet

 • Lapio. Pitkävartinen tukeva puutarhalapio on tehokkain. Painosta on etua kaivaessa, mutta ikävä kantaa. Lyhytvartinen lapio toimii polvillaan, samoin kenttälapio.
 • Rautakanki. Tärkeä väline kivisessä maastossa.
 • Kivimiehen vasara
 • Iso ruuvimeisseli on hyvä maan möyhentämisessä

Pakkaus- ja kantovälineet

 • Muovipusseja, jätesäkkejä, Ikean säkkejä, pressuja.
 • Narua.
 • ilmastointiteippiä.
 • Paarit

Muuta

 • Vettä puille ja ihmisille
 • Evästä
 • Hanskat
 • Hattu
 • Älykännykkä: gps-kartta ja kamera dokumentointiin.
 • Ensiaputarvikkeita (ei vissiin vielä kertaakaan ollut mukana)
 • kaveri / kavereita; hyväkuntoisia ja tervejärkisiä, jos löytyy
 • Luvat näytettäväksi uteliaille

[1]

Nosto

metsätammen nosto
Kuva: Viherbonsai/Flickr

metsätammen nosto
Kuva: Viherbonsai/Flickr

metsätammen nosto
Kuva: Viherbonsai/Flickr

Puun nostoon tarvitaan rautalapiota ja -kankea, sahaa, haavansuoja-ainetta, oksaleikkureita, jätesäkkiä (tai pressua) ja ilmastointiteippiä.

Puun nostossa tärkeintä on saada mukaan mahdollisimman paljon juuria. Älä välitä, vaikka mukaan tulee isoja juuria, äläkä mieti vielä tulevan ruukun kokoa. Juuria lyhennellään osissa ja luodaan tiivis juuripaakku, jossa on paljon pieniä ravinnon- ja vedenottojuuria.

Mikäli puu on noin 75 cm korkea, pistellään rautalapiolla puun juuret poikki vajaan metrin säteeltä. Paksut juuret täytyy katkaista oksaleikkureilla tai sahalla. Eniten työtä vaatii paalujuuri (englanniksi tap-root), joka kasvaa suoraan alaspäin puun tyvestä. Sen tarkoitus on kiinnittää puu tukevasti maahan kovien tuulien varalta. Männyllä tämä on erittäin vahva kun taas kuusella ei. Kuusi pyrkii pikemminkin levittämään juuristonsa jaajemmalle. Leikkaa paalujuuri pois, sille ei ole enää käyttöä.

Laita puu varovasti jätesäkkiin tai pressun päälle. Paketoi puu ilmastointiteipin avulla siten, ettei juuripaakku pääse murenemaan. Tällöin pienet vedenottojuuret eivät pääse vaurioitumaan, kun puuta kannetaan metsästä pois.

Istutus

metsätammen nosto
Kuva: Viherbonsai/Flickr

Parhaimman tuloksen saa, jos ennen istutusta liottaa puuta puoli tuntia tai jopa yön yli vesisaavissa, jossa on juuristimulanttia. Yksi tälläinen tuote on Rootsafe. Vaikka puuta ei liottaisi tai juuristimulantti jäisi käyttämättä, puun uudelleen istutus useimmiten onnistuu. Istuta puu harjoitusruukkuun, joka on reilusti isompi kuin bonsairuukku. Harjoitusruukun voi tehdä laudoista, kunhan jättää pohjaan riittävästi reikiä. Tämä on yleinen tapa, sillä puun juurakkoa pitää hiljalleen pienentää useamman vuoden kuluessa ennen lopulliseen ruukkukokoon pääsemistä. Puun juurien pitää mahtua hyvin ruukkuun, mutta muutamaa senttiä enempää ylimääräistä tilaa ei reunoille saa jäädä; tällöin juuret eivät pääse imemään reunoille jäänyttä vettä ja maa-aines ei pääse kuivumaan tasaisesti. Voit istuttaa puun myös maahan. Käytä istuksessa hyvin vettä läpäisevää maa-ainesta, kuten Moleria sekoitettuna tavalliseen multaan. Voit käyttää myös muuta orgaanista ainesta, kuten rahkasammalta. Moler-savi auttaa puuta kasvattamaan paljon pieniä juuria. Laita osa puun mukana tulleesta maa-aineksesta multaseoksen mukaan. Näin mykorritsa-sienijuuri muodostuu nopeammin puun juuripaakkuun. Se elää puun kassa symbioosissa, edesauttaa veden ja ravinteiden ottoa ja estää tauteja. Tähän on olemassa myös kaupallisia tuotteita, kuten Rootgrow.

Jälkihoito

Pidä puu 2–4 viikkoa varjoisassa paikassa. Älä ylikastele, sillä puu keskittyy korjaamaan nyt juuriaan. Sumuttele puuta usein – tämä estää veden haihtumista.

Kestää useita vuosia puun koosta ja iästä riippuen, ennen kuin puu on muodostanut hyvän juuripaakun ja on valmis seuraaviin toimenpiteisiin matkalla bonsaiksi. Älä kiiruhda; pääset lopputuokseen nopeammin! Puun lähtökunnosta riippuen, voi olla hyödyllistä ottaa käyttöön kehittyneitä jälkihoidon tekniikoita, esimerkiksi puun ollessa noston jälkeen tavallista huonommassa kunnossa. Yleisin tällainen syy piilee vähäisessä puulle vettä imevän hiusjuuriston määrässä.

Suunnitelman laatiminen on hyvä aloittaa heti puun keruusta, ehkä jo aikaisemmin jos puuta aletaan valmistella myöhempää nostoa varten. Puun kuvaaminen vuosittain on tarpeen, jotta kehityksen seuraaminen onnistuu. Se on myös hyödyksi, jotta suunnittelua voi jatkaa talvella puun ollessa haudattuna tai muilta harrastajilta ideoita kysyttäessä.

Aineistot