Kylmälava

Dendropedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kylmälava

Kylmälava on katettu pohjaton puulaatikko tai kehys, jonka seinissä on hyvät eristeet. Katto voi olla lasi tai läpinäkyvää kennolevyä.

Lavaa ei eristetä alapuolelta, koska lämpö tulee maasta. Tässä yksi toteutus:

22048088811_295b6d15c9_b.jpg

Kuvassa puut ovat saaneet kasvaa rauhassa kesän aikana, joten ne eivät enää mahdu lavaan. Kun pakkaset alkavat, puut katkaistaan niin että ne taas mahtuvat. Lavan etureunassa on muutama puupalikka, joiden varassa kannen saa raolleen. Kennolevykansi on kevyt ja tuuli vie sen helposti mennessään, joten muutama tiiliskivi tms. on hyvä paino.

Kuvan lavan koko on noin 1x2m. Korkeus on edestä 60cm, takaa 70cm. Seinät on sisäpuolelta vuorattu 50mm roudankestävällä (vettymättömällä) styroksilla.

Kanneksi tulee 10mm kennolevy. Min-max-lämpömittari on välttämätön apuväline. Kun lämpötila lavassa uhkaa laskea alle -5 asteen, kannen päälle laitetaan 50mm styrox-levyt.

Kuvan kylmälavassa lämpötila on vaihdellut kannen ja styroksien alla muutamasta plusasteesta -7 asteeseen. Tämä vastaa talvea USDA-vyöhykkeellä 9. Vyöhykkeen 8 kasvien pitäisi jo olla aivan turvassa, lämpötilojen kannalta. Tämä vastaa talvea Espanjassa tai Italiassa, UK:ssa tai Japanin vuorilla. Kesä on noissa maissa paljon pitempi ja lämpimämpi kuin Suomessa, ja sillä on oma vaikutuksensa kasvien kasvuun.

Kylmälavan sisältö kannattaa yrittää pitää aika kuivana. Jos puiden antaa esim. peittyä lumeen, on kasveilla tiedossa keväällä hyvin märät oltavat, ja homeet rehottavat helposti. Kantta voi hyvin pitää lavan päällä jo syksyllä, reilusti raollaan, niin että ilma vaihtuu, mutta niin että lavaan ei sada sisään. Tietysti täytyy pitää huoli, että maa ei kuivu.

Lavan tilanteen voi tarkistaa talven aikanakin. Kun lämpötila on plussan puolella, kannen voi välillä poistaa, jotta lava tuulettuu. Jos ruukut / maa-aines alkaa vaikuttaa kuivalta, ruukkuihin voi panna muutaman pienen lumipallon, josta vesi sulaa hiljalleen.

Lavassa maa sulaa keväällä nopeasti. Routaa on vain 5-10 sentin syvyydeltä. Kasvukausi voi myös alkaa aikaisemmin.

http://www.rhodogarden.com/plantcare/Cold_Frame.html

http://www.bonsaifi.net/keskustelu/viewtopic.php?id=994