Ilmasto

Dendropedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Pohjoinen ilmasto tuottaa haasteita ruukkupuu-harrastukselle, jotka vaativat erityisratkaisuja. Puulajien menestymiseen vaikuttaa niiden lajinomainen maksimipakkasen sekä roudan kestävyys. Oheisissa kuvissa ja linkin lajilistauksesta pystyy päättelemään soveltuuko laji omalle kasvuvyöhykkeelle vai vaatiiko se erityisratkaisuja. Muita ruukkupuihin vaikuttavia kotimaisen ilmaston piirteitä ovat kevätahavat ja halla, joilta puun tulee olla suojassa. Puulajien soveltuvuuden selvittämistä helpottamaan on Wikiin luotu erillinen lajilistaus.

Pakkasenkesto: kasvien kestävyysvyöhykkeet

Oheisissa kartoissa on merkitty toisiaan täydentävät kestävyysvyöhykkeet. Suomessa käytössä oleva I-VIII kasvuvyöhykekartta on yksityiskohtaisempi, joskin USDA-kestävyysvyöhykekartta on kattavampi ja listaa myös puiden routavapaat päivät.

Joillakin puilla kestävyysvyöhyke saattaa olla hyvin laaja; välimerellisestä aina pohjoismaiseen ilmastoon. Tällöin puulle ilmoitettuihin kestävyysvyöhykkeisiin on vaikeampi luottaa, kun lajin sisällä on paljon vaihtelua kestävyydessä. Tällöin taimen tai siemenen alkuperäinen kasvupaikka ja sen kestävyysvyöhyke pitäisi saada tietoon.


Suomen kasvuvyöhykkeet

Wikipedia: Puuvartisten kasvien menestymisvyöhykkeet Suomessa

kasvuvyohykkeet.gif

USDA Hardiness zones

33852536490_5bd2c67fdf_c.jpg

Roudankestävyys

Puulajeissa on eroa myös niiden talvihorroksen keston suhteen. Maahantuodut lajikkeet saattavat esimerkiksi kestää hyvin paikallisen ilmaston maksimipakkasia, mutta niiden roudankestävyydessä voi olla eroja. Jotkut lajit saattavat myös edellyttää vähintään tietyn määrän routapäiviä. Suomen talvien lyhyentyessä on routa-aikakin lyhentynyt, joten paikallista talvea kestävien lajien kirjo on voinut laajentua.

Kevätahava

Vaikka keväällä päivälämmöt nousevatkin nopeasti, ennenaikainen talvisuojasta nostaminen voi kevään kuivasta tuulesta johtuen vahingoittaa puuta. Puun alkaessa reagoida lisääntyneeseen auringonvaloon mm. mahlan virtaamisen alokamisella silmujen turpoamisella, voi kuivattava tuuli vahingoittaa puun alkanutta kasvua.

Halla

DSC00010.JPG

Sekä kevään, että syksyn hallayöt voivat vahingoittaa ilmastoon heikommin sopivia lajeja. Sen sijaan kotoperäiset tai talvenkestävät maahantuodut lajikkeet jopa hyötyvät syyshallasta, sillä se käynnistää puun valmistautumisen talvilepoon. Sekä kevätahavalta, että hallalta voi puita suojata hallapeitteillä tai varjostusverkoilla.

Aineisto