Hoito

Dendropedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Hoito ja ruukkupuutekniikat

Ruukkupuiden luokittelu

Ruukkupuut jakautuvat karkeasti neljään luokkaan alkuperän mukaan.

  • 1. Trooppiset puut
  • 2. Viileää talvella vaativat, mutta ei pakkasta, tai pakkasta vain muutama aste.
  • 3. Melko kestävät ja talvea vaativat, mutta eivät kestä meikäläisiä pakkasia
  • 4. Kotimaiset puut - täysin talvenkestäviä.

Luokkien 1 ja 2 lajit soveltuvat sisäpuiksi, ja luokkien 3 ja 4 puut ulkopuiksi.[1]

Ulkopuut

Ulkopuut ovat ulkona ympäri vuoden.

Kotimaiset lajit selviytyvät talvesta ulkona vähäisin suojauksin. Pienestä suojauksesta on hyötyä, sillä luonnossa puiden juuret eivät joudu alttiiksi koville pakkasille.

Kategorian 3 puut tarvitsevat talvisuojausta.

Erilaisten lajilistojen kestävyysvyöhykkeitä ja routavapaita päiviä tutkimalla voi määrittää vaatiiko kasvi valitun talvetuspaikan kestävyysvyöhykkeellä perus- vai tehostettua talvisuojausta. Wikiin kerätään listaa yleisten lajien kestävyysvyöhykkeistä ja routavapaiden päivien vaatimuksista.

Sisäpuut

Sisäpuut ovat joko trooppista alkuperää tai vilpolan muutamassa asteessa talvehtivia. Kasvin kestävyysvyöhykkeen ollessa yli USDA 8, on kyseessä todennäköisesti vilpolassa selviytyvä semitalvehtija. USDA kestävyysvyöhykkeen ollessa yli 10, on kyseessä todennäköisesti trooppisen ilmaston kasvi.

Suomen talvi on pitkä, kylmä ja pimeä. Asunnot ovat hyvin ja energiatehokkaasti lämmitettyjä (ilmasto). Koneellinen ilmanvaihto säästää energia, mutta ilmankosteus sisätiloissa jää todella vähäiseksi. Tämän ja valon puutteen takia sisäkasvatus vaatii erityiset systeemit, jos kasvattaja haluaa että ruukkupuut eivät vain jää eloon mutta myös kehittyvät pitkän talven aikana.

Ruukkupuiden hoitokalenteri

Wikiin tuotetaan oma dynaaminen hoitokalenteri-osio, jonka avulla voi lajeittain seurata eri vuodenaikoihin ajankohtaisiksi tulevia hoito-operaatioita.

Aineistot