Hoito

Dendropedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Hoito ja ruukkupuutekniikat

Ruukkupuiden luokittelu

Ruukkupuiden hoitotarpeet jakautuvat karkeasti neljään luokkaan, johtuen niiden alkuperäisestä ilmastosta. Luokan 1 (trooppinen ilmasto) ja 2 (herkkä ilmasto) puut soveltuvat sisäpuiksi, ja luokan 3 (osimoittain kestävä) ja 4 (talvenkestävä) puut ulkopuiksi.[1]

Ulkopuu

Ulkopuu selviytyy talvesta ulkona joko vähäisin tai erityissuojauksen turvin, ollen ns. täystalvehtija. Kasvi ei tällöin myöskään kaipaa valoa tai plus-lämpöasteista talvetusta. Talvetuspaikan pitää sijaita kasville soveltuvalla USDA kestävyysvyöhykkeellä. Erilaisten lajilistojen kestävyysvyöhykkeitä ja routavapaita päiviä tutkimalla voi määrittää vaatiiko kasvi valitun talvetuspaikan kestävyysvyöhykkeellä perus- vai tehostettua talvisuojausta. Wikiin kerätään listaa yleisten lajien kestävyysvyöhykkeistä ja routavapaiden päivien vaatimuksista.

Sisäpuu

Sisäpuu on joko trooppista alkuperää, jatkuvaa kastelua ja lisävaloa vaativa tai vilpolan muutamassa asteessa etelään suunnatun ikkunan äärellä selviytyvä ruukkupuu. Kasvin kestävyysvyöhykkeen ollessa yli USDA , on kyseessä todennäköisesti vilpolassa selviytyvä semitalvehtija. USDA kestävyysvyöhykkeen ollessa yli yy, on kyseessä todennäköisesti trooppinen/subtrooppinen/välimerelliseen ilmaston kasvi.

Pohjois-Euroopan eli Suomen ilmasto on pitkä, kylmä ja pimeä minkä takia asunnot ovat hyvin ja energiatehokkaasti lämmitettyjä. Koneellinen ilmanvaihto säästää energia, mutta ilman kosteus sisätiloissa jää todella vähäistä. Tämän ja valon puutteen takia sisäkasvatus vaatii erityiset systeemit, jos kasvattaja haluaa että ruukkupuut eivät vain jää eloon mutta myös kehittyy pitkän talven aikana.

Ruukkupuiden hoitokalenteri

Wikiin tuotetaan oma dynaaminen hoitokalenteri-osio, jonka avulla voi lajeittain seurata eri vuodenaikoihin ajankohtaisiksi tulevia hoito-operaatioita.

Aineistot