Harrastuksen aloittaminen

Dendropedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Harrastuksen aloittaminen

Yhä useammalle harrastus alkaa yllättäen ja pyytämättä: lahjana. Toisella se lähtee kokeiluista joulupöydän sypressillä. Kolmannelle harkitsemattomana innostumisena ja vierailuna naapurin metsään.

Ruukkupuun omistajaksi tullaan noin kolmella tapaa, mutta harrastuksen aloittaja on usein aina yhtä valmistautumaton ja usein tuttavapiirin ensimmäinen. Tästä syystä harrastuksesta luovutaan turhan usein ensimmäisen puun kuoltua. Turhaan, sillä puita kuolee kokeneimpienkin käsiin: se on osa harrastuksen oppimisprosessia. Yleisin keino on sukeltaa Internetiin, jolloin yleensä päätyy bonsaifi.net-foorumille. Toinen on hankkia summittaisesti kirjallisuutta ja välineistöä. Suositelluin keino on sisuuntumisen ohella päästä eteenpäin on etsiä käsiinsä jo edenneitä harrastajia ja pyytää apua. Yleensä sitä myös saa, sillä harvemmin vaivalla (usein erehdysten kautta) hankittuja taitoja osaa arvostaa muut kuin harrastajat itse.

Tiedonhaun ohella toinen suojautumiskeino on hankkia heti useita puita. Eikä niiden aluksi tarvitse olla joulusypressiä kummoisempia; nälkä kasvaa kuitenkin takuulla ajan myötä. Ruukkupuun määritelmän mukaisesti kyseessä on mahdollisimman luonnonmukaisen näköinen puu ruukussa, joten harrastuksen lähtökohdat ovat hyvin yksinkertaiset.

Edistyminen

Oheinen taitoluokittelu kuvaa harrastuksen tuomaa ja siinä edistymistä vaativaa kypsymistä. Edistyminen vaatii aikaa, mutta oivallukset vaativat sitä. Epäonnistumisia tulee, mutta niitä kuuluukin tulla.

  • Aloittelija: 0-4 vuotta kokemusta, omistaa 1-5 puuta. Tappanut vähintään yhden puun.
  • Edistynyt: 4-10 vuoden kokemus, omistaa 15+ puuta, on osallistunut kursseille. Tappanut yli 10 puuta.
  • Kokenut: 10+ vuoden kokemus, omistaa 30+ puuta, osallistunut kursseille, osallistunut kilpailuihin ja voittanut palkintoja. Tappanut kymmeniä puita.
  • Mestari: 15+ vuoden kokemus, koulutettu, omistaa satoja puita ja tekee jossain muodossa työtä alalla; esim. luennoi.

http://www.reddit.com/r/Bonsai/wiki/index