Hankkiminen

Dendropedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Puun hankintatavat

Suositelluin tapa hankkia ruukkupuu ulkokasvatukseen on luvanvaraisesti kerätä se suoraan luonnosta tai puutarhasta. Tällöin säästyy puun elinolosuhteiden arpomiselta. Kun puu selviää Suomen luonnossa, se selviää paremmalla varmuudella myös ruukussa kotimaisessa ilmastossa kuin eksoottisemmat lajit. Hankintahinta ei myöskään jää vaivaamaan, jos puu sattuu kuolemaan.

Sisäpuuta hankkiessa kannattaa varmistaa, että puu on trooppinen. Vain ne pärjäävät useita vuosia sisällä. Fiikukset, Carmona (Fukien tee), likusteri (Ligustrum sinensis) ovat hyviä ehdokkaita.

Puun valitseminen

Bonsaipuun tärkein ominaisuus on runko. Japanilainen ohje kuuluu, että puun rungon paksuuden tulisi olla 1/6 puun korkeudesta. Tarkalla suhteella ei ole mitään merkitystä, mutta ohjeen tarkoitus on korostaa, että runko on oltava.

Paksuuden lisäksi myös liike on tärkeä. Luotisuora runko näyttää yleensä hyvältä vain jos puulla on hyvin voimakas kapenema tai puun saa istutettua hyvin kallelleen. Poikkeuksena on kasvatuskaava "formal upright", jossa puun halutaan olevan täysin suora, ja pääasia on kapenema ja oksien tasainen oheneminen ja pieneneminen kohti latvaa. Toinen poikkeus voisi olla meikäläistä mäntyä kopioiva puu.

Liikkeen tulisi olla luonnollista, markettibonsain löysät kiekurat harvoin ovat sitä. Liikkeen tulisi olla kolmiuotteista, ei vain kiemurtelua vasemmalta oikealle ja takaisin. Puun tyvi on hyvin tärkeä, esim. 45 asteen kulmassa lähtevä puu on dynaamisempi kuin suoraan ylöspäin lähtevä.

Oksien tulee kasvaa ulkokaarteissa. Sisäkaarteissa kasvavat poistetaan. On hyödyksi, jos alimmat oksat ovat jo paikoillaan. Niiden kasvattaminen vaatii aikaa. Alimmat oksat kehittyvät luonnostaan latvaa hitaammin. Sisäpuilla ne saavat lisäksi vähemmän valoa.

Puu ostetaan usein sen rakenteen vuoksi, vaikka runko onkin vielä ohut, ja ajatellaan, että kyllä se siitä paksunee. Luonnollinen ajatus on, että nettikuvissa nähtävät upeat puut ovat joskus olleet samanlaisia rimpuloita bonsairuukussa. Näin ei ole. Massiivinen runko kasvatetaan lähes poikkeuksetta maassa, tai joillain lajeilla isohkossa kasvatusastiassa - ei kuitenkaan koskaan ruukussa. Kasvatusajat ovat isoilla puilla muutamia vuosikymmeniä, pienilläkin 5-10 vuotta. Tänä aikana puun kasvua seurataan aktiivisesti ja ohjataan johdonmukaisesti. Vasta kun runko on "valmis", puu istutetaan bonsairuukkuun. Bonsairuukussa runko paksunee enää vain noin millimetrin vuodessa.

Hyviä ominaisuuksia

 • Puun terveys - älä osta/kerää huonokuntoista yksilöä!
 • Mielenkiintoinen runko eli runko jossa on liikettä
 • Rungon kapenema, mitä tasaisempi sen parempi
 • Rungon paksuus
 • Näkyvät pintajuuret
 • Oksat oikeilla paikoilla (ulkokaarteissa)
 • Runsaat oksat joka puolella puuta => paljon vaihtoehtoja
 • Lähellä runkoa olevat lehvästö, neulaset => mahdollisuus tehdä puusta kompaktimpi
 • Matalalta lähtevät oksat => mahdollisuus tehdä puusta kompaktimpi
 • Oksat haarautuvat
 • Runsas lehvästö (hyväkuntoinen puu)

Huonoja puun ominaisuuksia

 • Käänteinen kapenema - puu levenee jossain kohtaa
 • Epäluonnollisen näköiset tai epätasaisesti juuria puun ympärillä
 • Pitkät suorat rungon tai pääoksien osat
 • Ohut runko
 • Oksia harvassa tai väärissä paikoissa runkoa (sisäkaarteet, oksien toispuoleisuus)
 • Kaksiulotteinen puun rakenne
 • Huonot rungon tai pääoksien mutkat - suora rungon alaosa ja voimakas mutka puun yläosassa ei näytä hyvältä
 • Näkyvät katkaisu- tai leikkausarvet, jos ne eivät muuten sovi puuhun. Ne voivat olla myös koristus.

Muut hankintatavat

Markettibonsai

Ruukkupuiden yleistyminen näkyy etenkin puutarhamarkettien tarjontana - Bauhaus ja Plantagen myy ruukkupuita ympärivuoden. Bauhaus myy "bonsai-mix" -puita, jotka ovat yleensä lajitelma fiikuksia, likustereita, kiinanjalavia jne. Plantagenin tarjonta paranee etenkin keväällä, jolloin suurempiakin ruukkupuita voi tulla tarjolle.

Puut ovat halpoja, mutta laatu on enimmäkseen huonoa. Helmiä voi kuitenkin olla joukossa!

Usein puilla on hyvä tyvi, mutta sen yläpuolella olevat löysät kiekurat ilman kapenemaa pilaavat puun. Markettibonsaihin kannattaa suhtautua kuten mihin tahansa materiaaliin. Jos tyvi on hyvä, juuria suunnilleen tasaisesti joka puolella, puun laatua voi ratkaisevasti parantaa katkaisemalla sen siitä kohtaa, jossa tyven kapenema päättyy. Sitten puulle kasvatetaan uudet oksat.

Erikoisliikkeet

Paikoitellen suuremmilla paikkakunnilla voi olla syvemmin ruukkupuiden tuottamiseen perehtyneitä liikkeitä, joissa puiden lähtötaso on parempi. Hintataso on heti korkeampi. Esimerkiksi Viherlandia Jyväskylässä, Viherpaja Helsingissä.

Taimitarhat

Muhevaisen taimitarhat...

Nettikaupat

ebay.de, bonsai.de, bonsai-shopping.eu

https://www.bonsaiempire.com/basics/styling/advanced/trunk