Dendropedia

Dendropedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

IMG_1835.jpg
Puunkeruu on helpointa yhdessä (Ruukkupuu-yhteisö).
Kuva: Ronja Koistinen / Tree-Fiddy.net

Ruukkupuut tunnetaan yleisemmin japanilaisen perinteen mukaisesti bonsaina. Harrastus saa kuitenkin yhä uusia piirteitä vastauksena Japanin ulkopuolella. On tarpeen käyttää laajempaa ruukkupuu-termiä, jotta eri puolilla maailmaa harrastettavat tiukkaan bonsaimääritelmään sopimattomat muodot saadaan tallennetuksi. Tämä tallettamistavoite tarkoittaa etenkin harrastukselle uusien lajien kasvatustapojen, yleisempien pohjoisen ilmaston haasteiden selättämisen sekä puiden hankintatapojen (etenkin luonnosta) dokumentointia.

Dendropedia-wikiin kerätään tietoa ruukkupuiden harrastamisesta Suomessa. Artikkeleita laaditaan suomalaisista puulajeista, Suomen ilmaston haasteista, suomalaisista harrastajista ja suomalaisista tietolähteistä.

Dendropedia toimii Wikipedian tavoin, samalla Creative Commons-lisenssillä ja avoimen sisällöntuotannon periaatteella. Aineisto kuuluu siis viime kädessä sen tuottaneelle yhteisölle, ja sen kaupallinen jatkokäyttö on kielletty. Erona Wikipediaan on keskittyminen rajatun aihepiirin harrastajien tiedontarpeiden täyttämiseen, eivätkä artikkelit välttämättä seuraa Wikipedian tietosanakirja-artikkelien rakennetta. Dendropedian tarkempi käyttöohje löytyy täältä. Hiekkalaatikolla voit harjoitella.

Harrastuksen tiedontarpeet eivät täyty ainoastaan artikkeleita lukemalla, joten Dendropedia pyrkii kannustamaan harrastajia yhteisen toiminnan suunnitteluun ja yhteydenpitoon. Dendropedia tulee kokoamaan harrastajien yhteisöllisten palvelujen sisältö- ja keskustelufeedejä, jotta myös muualla päivittyvä sisältö tulisi muun tietouden ohella yhteen paikkaan saataville. Harrastajien yhteisöllisen median osoitteita ja tilejä on koottu tänne.

Muitakin tapoja verkostoitumiseen on pyrkimyksenä kehittää. Dendropedian kehityssuunnitelmia voi katsoa ja ideoita esittää täällä.

Dendropediaa ylläpitävät aktiiviset suomalaiset harrastajat. Avoimen yhteisön periaatteella sisällöntuottamiseen ja ylläpitämiseen pääsee mukaan kaikki halukkaat aihepiiristä kiinnostuneet. Sisältöä pääsee heti kirjautumisen jälkeen muokkaamaan. Asiattoman tai tekijänoikeuksia loukkaavan sisällön tallentaminen Dendropediaan on kielletty ja voi johtaa käyttötilin sulkemiseen.


Meta Hoito ja tekniikat Puiden hankinta ja lajiartikkelit
 • Ilmasto. Lajien valintaan ja oman kasvuvyöhykkeen erityistarpeiden huomiointiin opastaminen.
 • Hoito. Yleiset hoitoasiat: kastelu, valo...
  • Maa-aines. Sisä- ja ulkopuille soveltuvat erilaiset maa-ainesseokset.
  • Suunnittelu. Toimintasuunnitelman laatiminen: mitä operaatioita ja missä järjestyksessä kannattaa puulle tehdä, että turhilta lisävaiheilta välttyy.
  • Talvetus. Kevyet talvetuskeinot paikallisille tai hyvin talvenkestäville puulajeille.
  • Kylmälava. Erityisen kylmillä leveysasteilla asuvien tarpeisiin tai semi-talvehtijoiden huomiointi.
  • Ruukkupuiden hoitokalenteri. Dynaaminen koonti kuukausittain sopivista hoito-operaatioista lajeittain.
  • Ruukut

Kaikki artikkelit

Aineistot (yleisiä, hajautetaan aihesivuille tarvittaessa)

Osa jo sijoiteltu ja hyödynnetty alasivuilla.