Acer platanoides

Dendropedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

358px-Spitz-Ahorn_%28Acer_platanoides%29_1.jpg
Kuva: Darkone / Wikimedia Commons

Metsävaahtera (Acer platanoides) on Suomen ainut luonnonvarainen vaahteralaji. Sitä ei näihin päiviin asti ole kasvatettu bonsaipuuna lähes lainkaan. Syyksi tähän on sanottu, että lehdet ovat liian suuret. Kenties tärkeämpi syy on kuitenkin se, että Keski-Euroopassa ja suuressa osassa Pohjois-Amerikkaa ilmasto on sen verran suotuisa, että perinteinen japaninvaahtera (Acer palmatum) menestyy hyvin. Maailmalla ei siis ole ollut tarvetta käyttää metsävaahteraa bonsaina, sillä muitakin, luonnostaan pienilehtisempiä lajeja on voitu käyttää.

Kestävyys

Metsävaahtera menestyy vyöhykkeillä I–IV.

Ominaispiirteitä

Lehdet

Metsävaahteralla on tavallisesti viisihaaraiset, sormiliuskaiset lehdet, jotka ovat noin kämmenen kokoisia.

Sokerivaahteralla (Acer saccharum) ja metsävaahteralla on hyvin samankaltaiset lehdet. Hyvä tapa erottaa nämä toisistaan on lehdenkannan katkaiseminen: metsävaahtera vuotaa valkoista nestettä ja sokerivaahtera kirkasta. Tosin sokerivaahteraa ei Suomessa kyllä tapaa arboretumien, puutarhojen ja kaupunki-istutusten ulkopuolella.

Kukat ja siemenet

Metsävaahtera kukkii keväällä ennen lehteentuloa, usein huhtikuussa. Kukat ovat kirkkaan vaaleanvihreitä.

Runko ja kaarna

Soveltuvuus bonsaiksi

37y9WbTm.jpg
Tienposkesta kerätty metsävaahtera.
Kuva: Ronja Koistinen

Metsävaahteran suurimpana haasteena on lehtien pienentäminen. Joitakin osoituksia on jo nähty siitä, että tämä ei ole aivan mahdotonta.

Bonsaikaavat

Pääartikkeli Bonsaikaavat.

Luonnossa metsävaahtera kasvaa usein latvukseltaan monirunkoiseksi, puolipallomaiseksi. Siispä luutatyylinen kaava tulisi luultavasti hyvin kyseeseen. Miksei myös epämuodollinen pystyasento?

Saatavuus Suomessa

Koska metsävaahtera on Suomessa luonnonvarainen, sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla yamadorina. Kaupungeissa ja teiden sekä peltojen varsilla kasvaa pilvin pimein vaahteroita, jotka kokevat kovia harvennusten, lumiaurojen ja traktorien jäljiltä. Hyvää tai ainakin kokeilukelpoista materiaalia löytyy varmasti melko vaivatta.

Aineistot