Acer palmatum

Dendropedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

510px-Acer_Palmatum_bonsai.jpg
Kuva: Mike Peel / Wikimedia Commons

Japaninvaahtera (Acer palmatum) on ehkä maailman suosituin bonsailehtipuu. Lajista on jalostettu lukemattomia erilaisia lajikkeita. Luonnonvaraisena se kasvaa kaukoidässä. Suomessa laji on haastava heikon talvenkestonsa vuoksi, erityisesti ruukussa kasvatettuna.

Kasvutapa

Japaninvaahtera yltää tavallisesti 1–2 metrin korkuiseksi. Lehdet ovat sormiliuskaiset. Liuskoja on 5–7, joten japanilaisessa bonsaivaahteroiden luokittelussa japaninvaahtera on momiji.

Pienikasvuisena puuna tai suurena pensaana japaninvaahtera on suosittu koristekasvi. Sitä istutetaan esimerkiksi puutarhojen ja aukioiden reunamille.

Lajikkeet

Acer-palmatum-ssp.jpg
Kuva: Abrahami / Wikimedia Commons

IMG_9482_1.jpg
Jokin punalehtinen lajike Helsingin Roihuvuoren japanilaisessa puistossa.
Kuva: Ronja Koistinen

Japaninvaahteran lajikkeita on lukematon määrä. Monet lajikkeista ovat esimerkiksi kirkkaan punalehtisiä tai -kaarnaisia, toisissa taas on pitsimäisen hienoliuskaiset lehdet, joissain taas riippuva kasvutapa.

Suomalaiselle harrastajalle on olennaista löytää talvenkestävä lajike.

Muotoilu

Japaninvaahtera on hyvin suosittu bonsailaji juuri siksi, että se sietää erittäin hyvin erilaisia bonsaitekniikoita kuten leikkaamista, juurien trimmaamista, lehtien poistoa sekä langalla taivuttamista. Lehtikoko myös pienenee erittäin luotettavasti pienessä astiassa.

Laji soveltuu kaikkiin bonsaikaavoihin paitsi literatiin.

Japaninvaahtera Suomessa

357px-Acer_palmatum_var_amoenum_cv_Sanguineum1.jpg
Acer palmatum var. amoenum
Kuva: KENPEI / Wikimedia Commons

Suomesta ei ole vaikeaa löytää japaninvaahteraa: niitä myydään melkein jokaisessa hyvin varustellussa taimistossa. Monet ovat tosin tukkumyynnistä peräisin ja tuontitavaraa esimerkiksi Hollannista. Näiden alkuperät eivät todennäköisesti ole kovin talvenkestäviä, eivätkä nämä taimet välttämättä maahan istutettunakaan pärjää Suomen talvessa, paitsi aivan etelässä ja suojaisassa paikassa. Ruukussa kasvavan puun talvehtiminen paleltumatta on vielä haastavampaa.

Jos talvettamiseen on käytettävissä kylmälava tai jokin muu hyvin eristetty tai noin nollaan asteeseen lämmitetty talvehdituspaikka, ei japaninvaahteralla toki ole suurta hätää Suomessakaan.

Acer palmatum var. amoenum pitäisi olla japaninvaahteran muunnelmista talvenkestävimpiä, eli sitä varmaan kannattanee Suomessa havitella.

Aineistot